Hoe zien de Pieten eruit?

We ontvingen hierover veel reacties sinds het voorjaar 2020. Reacties van inwoners, van basisscholen en van andere samenwerkingspartners van Stichting Sint Nicolaas. Zij hebben veel waardering voor de sinterklaasactiviteiten van de stichting. Maar wel spraken zij de wens uit om het uiterlijk van de Pieten te laten veranderen net zoals dat elders in ons land gebeurt.

Ook eigen medewerkers van de stichting lieten aan het bestuur weten, dat zij gevoelsmatig problemen hebben met de traditionele manier van schminken. Het gevoel van veiligheid speelde voor hen ook een rol.

Het bestuur verwachtte dat dit de gevoelens van een steeds groter wordende groep mensen zou gaan weergeven. De landelijke ontwikkeling bleek ook in de regio steeds meer een rol te spelen.

Daarom hebben we besloten, om het uiterlijk van de Pieten aan te passen. We zijn afgestapt van de traditionele manier van egaal donker schminken en uitsluitend de kroesharen. De Pieten hebben een uitstraling die past bij de nostalgie van het Sinterklaasverhaal: de Sint brengt cadeautjes, de Pieten brengen die door de schoorsteen bij de kinderen en worden zwart van het roet.

Het bestuur realiseert zich dat deze aanpassing voor de een aansluit bij de eigen gevoelens en voor de ander (nog) niet. Het is de tijdsgeest die deze aanpassing vraagt en de stichting hoopt op het begrip van haar publiek.

Feest
De nieuwe plannen waarover op deze website alles te lezen is, dragen er vooral toe bij dat de kinderen een fantastisch Sinterklaasfeest gaan beleven.

Kleuren

Kan je ook niet wachten?

Maak dan alvast een mooie tekening voor Sinterklaas, of klik hier voor één van die mooie kleurplaten van Tekenpiet.

Knutsel Piet